Jak si pořídit retro židli – DIY

Img 4663

Skutečnou retro židli. Čas už u nich prověřil, které z nich se zařadily mezi mimořádně úspěšné.

S odstupem doby nic neztratily na své nadčasovosti, spojují dobrou funkčnost a vizuální krásu. Krásu a pohodlí přináší samotný návrh židle. Nejznámějšími návrháři u sedacího nábytku je například Jindřich Halabala, Karel Koželka, Antonín Kropáček, Antonín Šuman, Miroslav Navrátil a další.

Kvalitu výroby a tím i trvanlivost pak ovlivnili samotní výrobci. Hodně zdařilé jsou židle od značky TON a také UP závody Brno, později Rousínov.

Tyto židle, staré minimálně 50 let, jsou stále ještě i celkem levně v nabídce bazarů a možná se vám podaří je dostat i od někoho zdarma nebo je objevíte na půdě. Předem si však ověřte kvalitu původního návrhu.

Pro inspiraci se podívejte třeba na některý web, který nabízí starší retro kousky. Ideálně vyzkoušejte, jak se vám na židli sedí.

Židle – návrh Antonín Šuman

A pokud židle už máte, dejte se do jejich renovace.

A postup?

  • Oškrábejte původní nátěr – nejlépe cidlinami (truhlářské škrabky různých tvarů). Až na dřevo, jestli chcete, aby bylo vidět. Pokud chcete židli barvit, nemusíte být tak důkladní. Přesto nestačí dřevo jen omýt a odmastit. Tenhle způsob vám sice ušetří hodně práce, barva se vám ale brzy začne na některých místech otírat nebo odlupovat.
  • Slepte nebo opravte případné trhliny.
  • Uhlaďte povrch jemným brusným papírem (180 a vyšší číslo).
  • Natřete konstrukci nátěrem podle vlastního výběru. Pro přírodní odstín dřeva se mi osobně se mi osvědčil voskový olej Balakryl ve 3 vrstvách, mezi nátěry přebroušení jemným smirkovým papírem. Dřevo netmavne, dobře schne a povrch dřeva se uzavře do jemného lesku.
  • Čalounění svěřte odborníkům, je to jistější cesta. Rozmyslete si barvu a vzor potahu a vyberte dostatečně kvalitní látku, aby vám nějakou dobu vydržela.

No nejsou to fešandy?

A kam s nimi?

To už je téma pro vás. A spíš na začátek příběhu vaší židle. Ne do každého bytu se retro židle totiž hodí. Do těch správných však přinesou novou hloubku, odlehčení a vtip.

A o tom zase příště. Dejte mi vědět, jak vám to šlo a pošlete fotky, jak jste dopadli.

A nebo si to necháte na léto a budeme renovovat společně?

Napište mi a předběžně se nezávazně přihlaste. Dostanete pozvánku, až bude jasný termín a konkrétní program akce.

Renovovat židli zatím nebudete, ale zajímá vás téma interiérů a chcete vědět víc?

Přihlaste se nezávazně k odběru novinek