Příběh židle Ton 811

Img 4991

Téhle židli táhne na sto let. Krásně vám padne do interiérů s retro prvky 30. let, ale i do mnoha dalších. Zvlášť pokud jste milovníci kavárenského a cukrárenského života.

Vychází z návrhu milovníka secese Josefa Hoffmanna, rakouského architekta a designéra. Narodil se v Brtnici, i část života prožil tady u nás na Moravě, takže na něj můžeme být i právem hrdí. A ačkoliv zemřel v roce 1956, židle se vyrábí stále.

Je krásná. Má zaoblené tvary a díky vyplétanému opěradlu a někdy i sedáku působí hodně vzdušně.

S touhle krasavicí jsem se setkala osobně, jen nebyla úplně ve formě.

Ton 811

Sedák byl úplně poškozený, tohle se vlastními silami opravit nedalo.

Promáčknutý sedák

Místo nového ručního výpletu jsem zvolila verzi nového sedáku přímo od firmy Ton. Zaplatíte tak asi jen třetinu ceny a zmizí vám obavy, že nový výplet bude mít trochu jinou barvu. Upravila jsem i barevnost konstrukce. Znamená to dobře odstranit starý nátěr, aby nový držel. Nejsnazší cesta jsou cidliny, bruska, brusný papír a přibližně 3 vrstvy nátěru.

Pro vás nakonec může být nejtěžší rozhodnout, jaké barvy vyberete. Volila jsem světle šedý sedák a bílou konstrukci s šedým nádechem, židle měla být barevně neutrální.

Líbí se vám? Nebo jsou pro vás jiné barvy atraktivnější?

Ton 811

Zajímavou historii má i rodný dům Josefa Hoffmanna v Brtnici, kde je dnes jeho muzeum. Vypráví nejen příběh času jednoho rodu a nás všech, ale i různých lidských přístupů a vlastností. Za každým zůstávají stopy. Jaké jsou ty vaše? Nakonec to všechno skončilo pro dům dobře – je to jeden z pohádkových příběhů domů.

Židle Ton 811 se stala jedním ze symbolů nadčasového designu u nás.

Přihlaste se nezávazně k odběru novinek