Efekt v interiéru – třešnička na dortu

interiérový design,návrhy interiérů,bydlení,domov
Italie 027 – Kopie

Účinek a dojem. Zvláštnost, která upoutá a probudí zájem. Možná ani nestojíte o to, posadit někoho „na zadek“, ale inspirace se hodí vždycky.

Nedělejte to pro druhé, udělejte to pro sebe.

A každý den si uvědomíte, že svůj byt – svůj prostor máte opravdu rádi. Třeba přijdou i nové nápady do vašeho života. Věřím, že s dalším rozvojem přístupu k bydlení, se rozvíjí i váš potenciál. Co vy na to?

Výběr efektu se podobá výběru šperků pro ženu. Co vás oslovuje? Láká vás zlato a drahé kamení? Milujete věci krásné a honosné? Že je pro vás důležitější elegance, originalita, máte rádi hudbu? Tak o tom dejte ve svém bytě vědět. Nebo jste zrovna vy duše jemné a romantické? A jako Maruška máte rádi sůl, staré židle, pár klacků z lesa? Pak máte o to jednodušší práci.

Je skvělé, že je to rozdílné. Svět je pestřejší.

U interiéru docela stačí efektní šperk jeden.

I tak ukazuje něco ze zájmů, osobnosti nebo duše člověka.

Co je zrovna pro vás, pro dům či jeho umístění a okolí typické?

Hledejte inspiraci u sebe, u svých oblíbených činností, ve svém okolí. Vždy je to lepší, než cesta „Máňa to má, chci to taky“. Sbíráte něco? Má váš byt zajímavou dispozici? Máte rádi vodu? A o tom to je. Ve výběru efektu se projeví naše já.

V ideálním případě efekt dobře navazuje na koncept a vybraný styl interiéru.

7 tipů pro vás

1. Vizuální efekt na stěnách – výrazná barva, obklad, tapeta

Obložení části stěny

Často se s efekty setkáváme na vybrané stěně interiéru nebo jen její části. Říkáme tak: „Podívej se sem.“ Místo ještě více zdůrazníme vhodným nasvícením.

2. Světelný efekt

Tady si můžete opravdu pohrát. Vyberte to, co vás nejvíc osloví – velký křišťálový lustr, hvězdné nebe, použití svítidel s velkými stínidly nebo velkých stojacích lamp, světelné poličky, nepřímé osvětlení celého obvodu místnosti LED pásky. Jen dejte pozor, aby se vybraný typ osvětlení do interiéru hodil.

Trochu si posvítíme

Krásně vypadá větší a delší závěsné svítidlo v mezonetovém bytě nebo na schodištích. Vhodně propojí obě patra v jeden celek.

3. Vlastní stavba

Někdy nemusíme efekt ani záměrně tvořit, nabídne nám ho vlastní stavba. Je to ideální řešení, protože je velmi přirozené. Může se jednat o zajímavé a nečekané průhledy mezi místnostmi, krásný krb, viditelné schodiště a podobně.

Průhled na točité schodiště

Často tento typ efektu vznikne při rekonstrukcích, kdy se propojí staré s novým pojetím.

Přistavba chalupy

4. Vystavení věcí „vašeho života“

K tomu, aby tento způsob dobře fungoval jako efekt, vneste do vaší sbírky určitý řád. Pozorně vyberte místo vystavení. Jinak věci vypadají na „čestném místě“ v obývacím pokoji, jinak v předsíni. Vybírejte jen z věcí, které máte opravdu rádi. Co vás oslovuje, k čemu máte vztah, jaké je vaše hobby, co patří nebo patřilo k vašemu životu?

Stačí tři kytary na zdi pravidelně vedle sebe ve stanovené výšce (vytvoření řádu), třeba doplněné sbírkou vinylových desek. Může to být i velká knihovna, která vytváří efekt, i když to nebylo jejím účelem – prostě rádi čtete.

U kaktusáře

Nepatří sem ale sbírka všech možných drobných dárečků, kterými jsou některé byty zaplněné.

5. Umělecké předměty v prostoru

Pěkného efektu dosáhneme uměleckými předměty zvlášť při zdůraznění barevným kontrastem v daném prostoru.

Výborně fungují ostré barvy – například oranžová, tyrkys – barvy, na kterých se naše oči zastaví. A také hodně netradiční spojení.

To je třeba princip Milky a stejně i růžového tanku. Říkají: „Halo, jste tam? A co si o mně myslíte?

Dobré ráno, koníku. Jak ti to dnes běhá?

Umění vůbec posouvá interiéry na vyšší level, bez ohledu na to, jestli působí také jako efekt.

6. Rostliny a přírodniny

Krásné efekty pak tvoří v interiéru zeleň. Hlavně tehdy, jestliže jsou rostliny zdravé, velké nebo zajímavým způsobem umístěné. A přírodniny? To jsou kameny, lustr z lastur, nábytek z „klacků“, určitě si sami doplníte další.

Rostou

7. Zdůrazněný živel

Podle učení Feng šuej se můžeme podívat na vybavení bytu s ohledem na živel. Uvádí se jich 5 – voda, dřevo, oheň, země a kov. Při zdůraznění jakéhokoliv z nich – prvky z něj převažují – vznikají velmi zajímavé interiéry, které si hodně lidí zapamatuje. Co vás osobně přitahuje? Máte radši v interiéru krb a nebo akvárium?

Tady vládne KOV

Interiér je jeden z odrazů nás samých. To je vize, kterou je dobré následovat.

Nic vás nenapadá nebo si nejste jistí? Zaměřte se přímo a využijte osobní poradenskou a konzultační službu. Zavolejte mi a podíváme se na váš byt společně. Pomůžete tak nejen svému interiéru, pravděpodobně objevíte něco i sami o sobě. Co dokáže probudit právě vás?

Tak zase někdy příště. Zajímá vás téma a chcete vědět víc?

Přihlaste se nezávazně k odběru novinek