Umíte uklízet jako Marie Kondo?

interiérový design,návrhy interiérů,bydlení,pěkné bydlení
Img 5151

O Marii jsem prvně slyšela před pěti lety v Berušce. V oblíbené lahůdkárně a cukrárně v Plzni na Slovanech, která tu je už tak dlouho, co svět světem stojí.

Jeden z podniků, kde si samotná žena může dát kávu a sledovat místní cvrkot. Nikdo si vás nevšimne.

Beruška

Hodně využívaný je podnik také u děvčat a chlapců v důchodu. Ti si tady dávají často schůzky ve všední dny a stráví tady společně příjemné dopoledne.

Lahůdky a cukrárna

A právě na podobné schůzce asi 10 děvčat, jsem slyšela jméno Marie Kondo poprvé. Ačkoliv na obdobných setkáních je lidí víc, většinou „hlavní řečnice“ je jen jedna. Tak to bylo i tady. Popíjela jsem svoji osamocenou kávu, byla od nich dost vzdálená, ale rozuměla jsem dobře. Řeč se vedla o úklidu, o „úplně novém úklidu“, který vedoucí skupiny naprosto uchvátil. Sdělovala podrobnosti, s nadšením líčila výsledky.

Tady se to stalo

Ženu jsem odhadla tak na 75 let. A pak že novinky sledují a přinášejí jen mladí. Zřejmě vůdce smečky musí být stále napřed, aby si ve své skupině udržel hlavní slovo. Z poklidného posezení jsem najednou byla zvědavostí bez sebe. Knížku „Zázračný úklid, pořádek jednou provždy“ jsem si koupila hned.

Zázračný úklid

Podle návodů Marie jsem začala měnit uspořádání věcí v mém bytě. Tenhle způsob úklidu mi bavil. Najednou jsem se přistihla, že se dívám na své srovnané věci a mám z toho opravdu dobrý pocit. Tedy fuj. Čučet do skříně a zažívat euforii. To mi nikdo neuvěří.

Stejně tak se nějak zázračně srovnávaly mé myšlenky do připravených šuplíčků v mé hlavě a začínala jsem pociťovat zvláštní klid. Šuplíčková Marie je léčitelka, byl na chvíli můj objev roku.

Je jasné, že to tak nemusí mít každý. Přesto stojí za to Mariin způsob vyzkoušet. Stále budete bojovat proti přírodě a proti sobě – prach nepřestane padat a nádobí se samo neumeje. Ale úklid – ve smyslu vhodného uložení a třídění, budete mít hotový možná opravdu navždy.

Marie Kondo

Marie vydala později i 2. díl „Žít s radostí“. Svá pravidla v něm víc konkretizuje. Uvádí mraky nápadů pro nové uložení věcí. Také nám víc zjednodušuje rozhodování.

Jak na to – v 7 krocích

1. Nepřemýšlejte, co vyhodíte, ale co si ponecháte

Věci, které si ponecháte, by vám měly přinášet radost. Rádi je nosíte, používáte, líbí se vám jejich tvar nebo materiál, oceňujete jejich funkčnost. Patří do vašeho vysněného životního stylu. Jen vy víte, které tričko máte nejraději a s jakým nožem pracujete nejčastěji. Věci, které rádi nemáte, pusťte do světa. Jen jim poděkujte, že vám dobře sloužily.

2. Uklízejte podle kategorií, ne podle místa

Ze zvolené kategorii uklízejte všechno najednou. Věci dejte všechny na podlahu na jedno místo a začněte třídit. Něco si ponecháte, něco půjde pryč a někde si ještě nejste jistí. Až po vytřídění uvidíte, kolik toho zbylo. Rozmyslíte si, kam věci uložíte a také jakým způsobem. Víte, že uložení věcí ovlivňuje vaše pocity a náladu?

3. Dodržujte správné pořadí

Je důležité dodržovat pořadí jednotlivých kategorií. Návod Marie začíná kategorií oblečení, pokračuje knihami a papíry, ostatním vybavením. Jako poslední přichází na řadu předměty sentimentálního charakteru.

4. Mezi jednotlivými kategoriemi nepřeskakujte

Před začátkem úklidu v nové kategorii se snažte mít tu předchozí dokončenou. Když je kategorie hodně velká – např. ostatní – rozdělte si ji podle své potřeby na dílčí části.

5. Zamyslete se nad způsobem uložení

V Mariině knize je spousta návodů na to, jak věci ukládat. Hodně časté je uložení na výšku. Například skládání oblečení metodou KonMari (Marie Kondo) – najdete na mnoha videích. Účelem je přehlednost, obsazení co nejmenšího místa. Také roztřídění podle velikosti a barev. Při dnešních cenách nemovitostí se tohle opravdu hodí. Navíc tím pracujete s psychikou – svojí i těch okolo vás.

6. Osobní prostor

Pokud nežijete v bytě sami, začněte s úklidem ve svém osobním prostoru. Pokračovat můžete i ve společných částech, pokud se na tom s ostatními dohodnete. Prostor ostatních ale respektujte, můžete jim jen pomoct v případě, že mají sami zájem.

Bydlet v radosti

7. Bydlet v radosti

Účelem celého procesu „pořádku“ je dělání radosti. Mít radostný šatník, radostnou kuchyňskou linku, radostné psací potřeby. Japonci věří, že pocity člověka, který předmět používá i to, jak s ním zachází, se určitou formou otiskne do vlastního předmětu. A že tak znovu objevíme schopnost pečovat o věci našeho života.

Co na závěr?

Pokud se k úklidu rozhodnete, jsou dvě možnosti:

Ta první – rozumíte tomu a rádi pracujete sami, vaše bydlení vám přináší radost a potěšení.

Ta druhá – úplně spokojení nejste. Byt po úklidu podle metody KonMari chce upravit a vhodně doplnit. Zjistíte, že vám některé věci chybí. Nebo toho hodně zmizelo a potřebujete dodat svému prostředí větší náboj. Hodí se vám trochu pomoci na začátku, abyste reálně viděli jak postupovat? Potřebujete bydlení nějak dořešit?

Není nic jednoduššího. Ozvěte se mi, určitě to společně zvládneme.

Zajímá vás téma a chcete vědět víc?

Přihlaste se nezávazně k odběru novinek