Jsi hvězda, co spadla na Zem

návrhy interiérů,poradenství interiéry,interiérový design,návrhy a realizace interiérů,Plzeň
Hvezda
svět raduje se rázem,
že štěstí přišlo, co je víc. 
Vzpomínáš skrytě na Měsíc,
tu starou ženu, co mění se 
a do snů tiše šeptá.

A v kapkách rosy,
člověk bosý.
A život mění se ti sám.
Tvé srdce klíčem otvírám.
V létě. 
 

A protože každý z nás je hvězda trochu jiná, používáme i jiná slova. Dáváme jim přednost, i když řeč je totožná.

Pořád svítí

Na návrhy a tvorbu interiéru se můžeme dívat ve vrstvách. Jedna z méně častých vrstev je využití textu.

To je docela škoda, protože ve slovech je lehkost, potenciál, neobvyklé možnosti a někdy i skálopevná trvanlivost. Pokud to jsou nic neříkající řeči, zmizí rychle. Ale třeba věta: „Na počátku bylo Slovo“ vydržela dlouho a zřejmě tady ještě nějakou dobu bude.

Téma je k využití hlavně u Žen a Mužů Slova – lidí, kteří jsou na jazyk zaměření a cítí jeho důležitost. Stačí si vzpomenout na pohádku Tisíc a jedna noc, kdy právě jen slova zachránila Šahrazád život.

Výrobníky paprsků

Všimli jste si také, jak slova ovlivňují naše myšlenky, přinášejí podněty naši mysli a určují její další směřování?

Pokud je to dělané šikovně, málokdo dokáže být vůči podobnému namotávání na špejli PR ve svém okolí imunní.

Co využít tento princip i v interiéru u vás pro váš prospěch?

Je možné, že už to nejrůznějším způsobem děláte. Máte i osobní zkušenosti, co vám zrovna nejlépe funguje. A jestli ne, mám pro vás pár nápadů na vyzkoušení.

Vycházíme

7 tipů na využití slov v interiéru

1. Komunikační vzkazová tabule

může fungovat různým způsobem. Možná sami znáte situace, že se u vás doma ani nepotkáte. Oceníte tedy její funkci při vyřizování pracovních věcí, ale i osobních vzkazů. Třeba každý den nový vtip, drobná podpora nebo vyjádření lásky. Programujete tak částečně pocity a náladu svých spolubydlících: „Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá“.

2. Nástěnka vizí, snů a cílů – Vision board

Slouží hlavně pro vás samotné. K uvědomění, co je pro vás důležité a kam směřujete – hlavně z dlouhodobějšího pohledu. Je kombinací slov (co chci dosáhnout) a vhodných obrázků k nim. Ideální je, když ji máte trvale každý den na očích.

3. Jednotlivé slovo podle vašeho výběru

Nejčastěji ve formě plakátu. Může být v jednom nebo více jazycích. Vyberte si slova, která nás oslovují a označují příjemný stav, který chcete prožívat – naděje, štěstí, sen, láska.

4. Slova s překladem

Rychloobrátková dekorace při učení cizímu jazyku. V interiéru si je pověste na více míst, nijak se na ně nemusíte soustředit. Po nějaké době si je zapamatujete a slova vyměníte za nová. Je to obdobné, jako když jste byli v Itálii, italsky neumíte, ale co slovo pasticceria? Někde ve vás zůstalo uložené.

5. Citáty nebo jiné texty s uvedením autora, pokud to jde i díla

Jaké texty se vám osobně líbí nebo podporují vaše názory? Máte z některých dobrý pocit nebo je vám sympatický autor?vlastní výběr autora – jestli je to Božena Němcová, Winston Churchill, Coco Chanel, Steve Jobs nebo vaše třídní ze střední školy o vás „něco“ říká. Využití citátů je výborné i pro ty, kteří žijí sami a občas se cítí osaměle. Známé myšlenky jiných lidí přináší k vám domů něco málo z ducha těchto lidí. Můžete mít pocit, že tak trochu bydlí s vámi.

Využití jiných textů na stěnách pak spoluvytváří atmosféru, která vás ovlivňuje. Může být i ve spojení s obrázky, třeba pár obrázků od Jiřího Wintra-Neprakty.

6. Vaše vlastní texty, hlavně poetické

Váš poetický text v sobě dokáže uložit a zakonzervovat chvíli, kdy vznikl. Můžete se pak k němu později vrátit, jako když si otevřete konzervu vepřového. Vyvolá obdobný pocit. Nezáleží na kvalitě textu, nikdo nebude posuzovat jeho uměleckou hodnotu. Je to vaše intimní záležitost. Klidně může obsahovat Neználkův rým Slunce žblunce nebo absolutní rým Járy Cimrmana.

S vlastními texty to není nutné nijak přehánět. Stačí i jeden jediný a po čase ho třeba zase vyměnit. Připomene vám chvíli, kdy vznikl a to, jak jste vlastně šikovní. Ten úvodní vznikl začátkem srpna, když padaly.

7. Slova mi došla, nic mi nenapadá.

Sedmičku si tedy doplňte sami. Máte nějaký nápad? Tedy už napadá i mě, ale to si nechám zatím pro sebe.

Připravená

Jak to vidíte se slovy a texty vy? Navíc stejně důležité jako umět mluvit je umět poslouchat. Vidíme to stejně?

A pokud si chcete se mnou povídat o vašem bydlení, není nic jednoduššího. Zavolejte nebo napište, určitě se domluvíme.

Pěkné dny

Přihlaste se nezávazně k odběru novinek