Na začátku byl koncept

návrhy interiéru,návrh dětského pokoje,design
questions 1922476 1280

Tvorbu konceptu si představte jako skládanku obrázku z puzzlí. Hotový interiér vytvoří celkový obraz a jednotlivé puzzle jsou ve vybraném obrázku správně umístěné. „Nějak vybavit interiér“ se dá i bez konceptu, jen je to viditelný rozdíl.

Koncept – základní záměr nebo myšlenka – vám roztřídí chaos ve vašich nápadech. Jako světlo vám ukáže, jakým způsobem a kam jít.

Na základě vašich požadavků můžete mít i víc počátečních nápadů vhodného a zajímavého řešení. Postupně si uděláte jasno a jeden z nich vyberete.

Inspiraci k prvním nápadům najdete

  • ve vaší profesi, zálibách, zájmech,
  • v domě a jeho okolí, ve zvláštním kusu nábytku nebo vybavení,
  • v přírodě, u zvířat i rostlin,
  • v obrazu, který uvidíte, v textu knížky, plakátu nebo písničky
  • v příbězích nebo symbolech.

1. Profese, záliby, zájmy

Projekt tvorby interiérů s konceptem „Bydlet jako“ se v České televizi objevil v roce 2017 a možná je i stále vysílaný. Je inspirovaný právě lidmi, kteří v bytech bydlí.

Od prvních dílů Bydlet jako pravý muž, Bydlet jako Adolf Loos, Bydlet jako lovec je tento koncept stále rozvíjený a dílů je opravdu hodně. Možná i vás napadne vaše osobní doplnění šité pro vás na míru – jako kdo chcete bydlet.

2. Stavba domu, jeho okolí

Pamatuji si jeden ze svých prvních projektů. Větší, starý, uzavřený statek s dvorem a zahradami na vesnici poblíž Prahy. Objekty byly zděné, široké zdi, hlavní budova měla ve dvoře krásnou roubenou pavlač s vchodem do patra.

Nafocené fotografie jsem si po setkání stáhla do počítače a prohlížela jsem půdorys budovy. V duchu jsem si vybavila lidi, se kterými jsem se v ní setkala. Tlumeně se mi k práci sami řadily písničky na Youtube. Jiří Schelinger zpíval o vlídné dívce házející hrách a já si uvědomila, že na dvoře toho stavení je velký holubník.

Měla jsem pocit, že dům sám říká, co by si přál.

„Holubí dům“ se stal pro mne konceptem toho domu. Zbourání dodatečně vystavěné příčky mezi kuchyňskou a obývací částí a dubová podlaha ze širokých prken pak základ konceptu.

Téma holuba nebo bílé holubice je i symbolické. Představují lásku a mír, něco, co je určitě dobré zažívat. Tady se protnula inspirace z více zdrojů.

3. Příroda, zvířata, rostliny

Stavbou roku 2019 je rohová budova na rohu ulic Národní a Mikulandská na Novém městě v Praze 1. Dokázala přinést zeleň i do samotného centra Prahy. Jak na střechu budovy, tak i na fasádu. Název paláce DRN jasně ukazuje, jaká byla hlavní myšlenka stavby.

Na terasách jsou vysázené červené, modré a bílé tulipány. Když kvetou, vytvoří českou vlajku. Symbolicky vyjadřují výjimečnost událostí na Národní třídě. V interiéru jsou použité některé materiály (parkety, cihly, trámy) ze sousedního paláce, které byly odstraněné při jeho rekonstrukci. Dostávají novou funkci a vypráví příběh místa.

Celá stavba krásně propojuje minulost se současností, je plná promyšlených detailů. Největší efektní prvek je ve tvaru stromu.

I tady je inspirace z několika zdrojů, krásně se proplétá jako cop.

Je možné použít koncept jen pro část bytu?

Určitě ano. Vděčné jsou v tomto směru dětské pokoje. Vy i vaše děti se můžete kreativně přímo rozšoupnout.

Příkladem řešení dětského pokoje je koncept Na ostrově ve Strakonicích.

Na ostrově

Proč zrovna Na ostrově?

Byl to ještě malý chlapec, který neměl sourozence. Dům samotný pak poměrně velký a hodně členitý. Trochu mi připomínal malého Robinsona, který se pohybuje velkým světem dospělých.

Všechny úpravy sloužily k tomu, aby se chlapci v pokojíku líbilo, cítil se v něm bezpečně a měl dost úložného místa u sebe v dosahu. Změnila se samotná dispozice pokoje. Vedlejší místnost přestala být přístupná z chodby a začala sloužit jen jako šatna a úložný prostor pro dětský pokojík.

Řešení půdorysu

Konceptu Na ostrově odpovídal výběr barev, kresby v pokojíku i houpačka Haba ve tvaru loďky.

Hrací prvky podporovaly pohyb a pohybovou zručnost – lezecká stěna, hrací žíněnky, houpačka. Na podlaze marmoleum, vhodný přírodní materiál s jednoduchou údržbou a možností renovace. A truhla s poklady, bez té to nešlo. Asi i vás napadne, co se může ještě přidat. Je to starší projekt, dnes bych pravděpodobně vybrala jinou pracovní židli a nějakou větší rostlinu – třeba banánovník.

Pohled z postýlky

Napadá vás už něco o vašem bydlení?

Tak to je výborné.

A pokud si chcete o vašich nápadech společně popovídat, ozvěte se.

Pěkné dny

Přihlaste se nezávazně k odběru novinek