Změna dispozice – PŘEDTÍM A POTOM

novy pudorys 3

Když úřaduje čas

Původní dispozice starých bytů často neodpovídají našim dnešním potřebám. Přesto se dá říct, že po vhodné úpravě a rekonstrukci mají staré interiéry neopakovatelnou atmosféru, která u nových staveb často chybí.

Při řešení záleží jak na velikosti, tvaru, proporcích jednotlivých místností, tak je nutné uvažovat i o dalších konkrétních podmínkách – světlu, orientaci na světové strany, atmosféře.

Dnešní interiéry jsou vzdušné. K tomu pomáhají průsvitné a průhledné materiály, např. sklo. Časté je zvětšení místností, vytváření multifunkčních řešení – např. propojení obývacího pokoje s kuchyní. Úložné prostory se skrývají ve vestavných skříních v nikách, obdobné řešení bývá použité i u části kuchyňských linek.

Obyvatelé bytu jsou zvyklí svůj byt určitým způsobem využívat a často nevidí možnosti, které prostor nabízí. Změna pak přichází buď s novou situací v rodině, nebo s novým majitelem. Tak je to i u 3 následujících ukázek nového dispozičního řešení PŘEDTÍM A POTOM.

Byt č. 1 – Praha, Vršovice

Starý byt v Praze, Vršovice s původní dispozicí 1+1 zažil dokonce přestavby dvě. Obě když byt změnil majitele a přišla mladší generace ze stejné rodiny. Při první z nich byt prošel celkovou rekonstrukcí. Komoru nahradila samostatná kuchyně s průchodem do obývací části. Při druhé z nich se už jen vytvořilo spací patro, když bylo jasné, že se mladá rodina rozroste.

Při plánování nové dispozice se nepracuje jen s půdorysem. Je nutné brát v úvahu všechny rozměry. Výška je často důležitějším ukazatelem než šířka a délka. Zvlášť pokud se pohybuje v jiných hodnotách než 240 – 265 cm.

Kuchyňská linka
Nový půdorys bytu
Spací patro

Byt č. 2 – Plzeň, Slovany

Také cihlový byt 2 + 1 z 50. let v plzeňské čtvrti Slovany změnil majitele. Byt byl ještě v původním stavu, rekonstrukce byla potřebná. Nemělo smysl jen vyměnit materiály, ale podívat se, jestli je možné najít celkově vhodnější řešení. Kromě zvětšení hlavní obytné místnosti je v bytě daleko více úložných prostor ve formě vestavěných skříní. Také zvětšená koupelna s přístupem denního světla, vanou i sprchou je bonus navíc.

Původní stav

Nová dispozice

Součástí nového řešení mohou být zajímavé průhledy mezi stěnami bytu, které pak vytváří velmi netradiční efekty. Dnes je více místa na hygienu. U koupelen se kromě zvětšení plochy preferuje vlastní okno nebo alespoň přístup denního světla.

Plzeň, Částkova ul.

Byt č. 3 – Dvougenerační rodinná vilka z 30. let, Plzeň, Bolevec

Některé prodeje bytů v původním stavu realitní kanceláře doplní studií možné nové dispozice pro případné kupce jako inspiraci. To také bylo při prodeji bytu v Plzni v dvougenerační vilce z 30. let.

Jednalo se o prodej jen prvního patra vily, případně podkroví domu. Protože v tomto případě nebyl konkrétní majitel – požadavek formou studie dispozice byl jen na všeobecné bázi. Měla zahrnovat i nový vstup do podkroví domu tak, aby se dalo později podkroví využít i jako bytový prostor.

Byt nebyl úplně ve špatném stavu, jen jeho dispozice už dávno neodpovídala moderním požadavkům. Toaleta na schodišti mimo vlastní byt, sprchový kout v kuchyni, samostatná koupelna nebyla. Malé pokoje – částečně průchozí.

Ze 2 místností vznikl velký spojený prostor se zajímavým výklenkem ve zdi. Zbylé pokoje už nebyly průchozí, měly dostatek úložného prostoru. Točité schodiště zajistilo bezpečný přístup do podkroví vily. Také nábytek byl spojením moderní verze s několika retro kusy.

Nový půdorys

Schodiště
Obývací prostor
Pohled na kuchyňskou linku

Líbily se Vám proměny?

A jak je na tom Váš byt? Je jeho dispozice optimální? Snad Vás článek k nějakému nápadu inspiroval. Pěkné dny.

Přihlaste se nezávazně k odběru novinek